tirsdag den 18. marts 2008

Californisk hedebølge

Forleden afholdt Wine Institute of California en stor smagning for vinbranchen og pressen på Hotel Mariott i København. En glimrende lejlighed til at få kalibreret sine smagsløg og føje indtryk til erfaringsdatabasen, når man kan smage så meget vin fra et enkelt område. Som tidligere var der mulighed for at deltage i et seminar, denne gang om bæredygtig vinproduktion, afholdt af den yderst sympatiske Paul Dolan, der selv producerer både økologisk og biodynamisk vin. Seminaret tydeliggjorde en trend blandt californiske vinbønder, som ønsker at dyrke vin med miljømæssig ansvarlighed, uden at det går udover den økonomiske holdbarhed. Og tilsyneladende går det heller ikke ud over kvaliteten af vinene, snarere tværtimod. Omend der stadig var typiske pompøse træk i flere af vinenen, var der også en større kompleksitet end vanligt for min gennemsnitlige opfattelse af californisk vin.

Den efterfølgende smagning var et overflødighedshorn af vin med 45 stande og et utal af vine. Jeg valgte udelukkende at fokusere på pinot noir, da jeg stadig havde bourgogne-smagningen på noma i frisk erindring, og gerne ville lave en sammenligning. Jeg smagte samtlige pinot-vine, ialt 46 stykker, og kunne konstatere, at man for det første for ganske meget vin for pengene, samt at de dyrere vine ofte har en elegant, let stil, der klæder druen. Jeg tolker det ikke umiddelbart som et forsøg på et "efterligne" Bourgogne, men mere som end erkendelse af, at det er den stil,hvor pinot kommer mest til sin ret. Der var dog stadig vine, der var meget koncenterede og pakket ind i en del fad, og selvom disse ofte var yderst drikkelige, lækre og behagelige, gik det dog hver gang ud over pinot-typiciteten, hvilket denne smager synes er en skam.
Det var også en skam, at smagelokalet var så varmt. Stort set samtlige vine var for varme, på nær hos de få importører, der gjorde sig ulejlighed med at forsøge at køle vinene ned med isvand. Og pinot-vine viser sig altså ikke fra sin bedste side, når de er 22 grader varme. Det ødelagde smagningen en del for mig, og det er synd når nu så mange mennesker og penge er involveret i at stille en ellers stor og flot smagning på benene.

Anbefalede vine:
Goldeneye, Anderson Valley Pinot Noir 2005, 350kr. hos Suenson & Co. Smuk, fokuseret vin.

"Baileyna" og "J" Pinot Noir, begge fra Barrique Vin til hhv. 320 og 350kr.

L&L Pinot Noir "Santa Barbara County" 160,- hos finivin.dk. Spøjs nellike-næse, men skøn læskende vin til meget rimelig pris.

La Crema Russian River Valley, 260,- hos worldofwine.dk. Skøn, helstøbt cremet sag.


Ingen kommentarer: