tirsdag den 29. juli 2008

"Courage S.V.P !"


Ovenstående er fransk, og betyder "Mod, hvis De vil være så venlig". Det er mig, der efterlyser mod, og det er den danske detailhandel i almindelighed, de store supermarkedskæder i særdeleshed, som jeg efterlyser noget mod fra.
Der er nemlig en ting jeg ikke forstår. Jeg forstår ikke, at i et land, hvor vi priser os af at have nogle af "verdens bedste" landbrugsprodukter, skal det være så svært for almindelige forbrugere at få fat i dem. For der er altså ikke meget eksklusivt gourmetfis over grøntsagerne i mit lokale supermarked, ikke en gang min Irma, der faktisk med frugt og grønt er ufatteligt dårlig, men til gengæld dyr. Iso er død, hulk, her kunne man da indimellem støve noget fornuftigt op, men åbenbart ikke så man kunne drive forretning af det. Dansk supermarked med føtex i front forsøger at ride med på oplevelseesøkonomi og stigende kvalitetssans-bølgen med deres "princip"-serie, der ofte er helt gængse dagligvarer i eksklusiv indpakning og en sang fra de varme(oftest) lande. Tag nu f.eks. deres "kartoffelchips med safran og stjerneanis" som jeg af vanvare kom til at købe. I varedeklarationen er safran nævnt efter "gærekstrakt, løg, surhedsregulerende midler(E330 E262) og eddikearoma". Så kan du selv gætte hvor meget DE smagte af safran. Til gengæld bliver de solgt med en historie om en opskrift fra 1900-tallet(lad mig gætte, 1999?) samt det nærmest berusende faktum at de er "Håndkogte". Hvad i alverden er det? håndkogte? i modsætning til hvad, "fodkogte"? Vil det sige, at de IKKE har været i en stor industrigryde, men er kogt af lillemor ved kæret i en kobbertræsko? Chipsene var uendeligt ligegyldige, men jeg skal da ikke skære alle "princip"-produkterne over en kam af den grund. Jeg mangler bare stadig at møde et, hvor pris og kvalitet følges ad.
Og så tilbage til "verdens bedste" landbrugsprodukter. Jeg kunne så godt tænke mig, at supermarkederne turde tage gode lokale/regionale produkter ind. Det kunne være oste, kød fra alle tænkelige dyr, frugt og grønt, saft og mejeriprodukter. Tænk hvis dit supermarked havde et lille markedshjørne og en køledisk med lokale produkter? Det har jeg set i andre lande, hvor det lader til at fungere(og ihvertfald altid tiltrækker MIN opmærksomhed.)

"Jamen, supermarkederne er nødt til at have alle varer i enorme mængder". Hvem siger det? Jeg synes da det ville hyggeligt at støde på forskellige lokale produkter når jeg handlede. Og det er da forholdsvis risikofrit at forsøge? Køb 15 kg gulerødder af en lokal bonde, put dem i en pæn trækasse med et lille håndskrevet skilt, og se hvad der sker. Jeg lover, de er solgt inden indkøberen kan stave til risikovillighed bagfra. "Jamen folk bliver sure, hvis der ikke er til alle". Næææh, det gør vi ikke. Vi, der gerne betale for kvalitet kommer bare lidt tidligere. Eller køber noget andet. Men hovedsagen er, kære købmand, at vi ender i DIN butik, hvor vi så også køber vores tandpasta og toiletpapir. Så det er en vind-vind. Og hvor ville der dog være herligt at alle superbrugser, -bester o.s.v. ikke var ens. "Diversitet en æressag!"

Så kom ind i kampen, kære supermarkedskæder. Lav lidt opsøgende arbejde, annoncér efter lokale varer i lokale medier, lav et hyggeligt markedshjørne i jeres butik, og nyd så kundernes glade ansigter og klangen i kasseapparaterne..........................

3 kommentarer:

Rasmus sagde ...

Der arbejdes på sagen: http://www.forbrugerraadet.dk/promille2008/samhandel/

R

Karen sagde ...

hørt hørt og hep hep!

Mette sagde ...

Meget enig. Var for eksempel i min lokale Netto i går og blev så deprimeret over at der ikke var EN råvare til salg, som bare inspirerede mig den mindste smule til at gå hjem og lave noget dejligt, at jeg endte med at bestille sushi i stedet.

Jeg har det i øvrigt fint med visse Princip produkter - prøv f.eks. deres San Marzano tomater (ikke lige nu her i tomatsæsonen måske) som er gode hele året.