søndag den 29. november 2009

Blog-Glögg-Blögg?




Du kommer ikke udenom det. Det er juletid, og dermed også sæson for utallige arrangementer i forskellige sociale sammenhænge. Og det er min personlige erfaring at et utal af disse er præget af en forpligtelse til at "julehygge" mere end lyst til egentligt at gøre noget særligt ud af det. "Vi kunne jo bare mødes til en gang glögg og æbleskiver"-sætningen er som regel invitation til et minefelt af elendig købeglögg og ditto æbleskiver, gerne endnu letfrosne i midten. I værste fald har glögg-opvarmeren(som regel en mand) i misforstået jovial testosteron-godhed "forbedret" glöggen ved at tilsætte en flaske Rød Aalborg hvilket tilføjer den i forvejen pivsure eller hvinende søde-syntetisk hørmende-mandelsplitstøvende-rosinoverdoserede glögg en hørm af kommen og gør den så pivstærk at selv dunsten er nok til at du ikke må føre automobil efter at have været i stue med den. Merry XXXmas. Kikset!
Men det behøver altså ikke være så svært at lave sin egen glögg, selvom lokalaviser og andre tidsskrifter ynder allerede i oktober at komme med diverse "Nu er det tid til at starte din glöggekstrakt"-artikler. Det er jo bare varm, krydret rødvin. Det betyder ikke, at der ikke må kæles for detaljerne, men du behøver ikke gamle, svenske originalopskrifter fra forrige århundrede, eller recepten på morfars 26-ugers ekstrakt. Det lader sig gøre fint uden, hvis du blot følger nogle simple anvisninger og principper.
Du skal bruge en rødvin. Den skal hverken være god eller dårlig. Du skal med andre ord være i stand til at drikke et glas af den uden at skære ansigt. Har du en hverdagsvin du kan lide, er den sikkert fin. Du må gerne bruge en moden årgang af Petrus, hvis du vil, men glöggen bliver ikke synderligt bedre af det.

Vinen skal krydres. Det betyder, at du skal tilsætte de krydderier, du selv forbinder med jul(nok ikke laurbær) fx nelliker, kanel, orangeskal(gerne pomerans), ingefær(hel, tørret), allehånde, kardemommekapsler....vælg selv. Krydderierne kan overføre deres aromaer på forskellig vis. De kan enten varmes med i glöggen i mindst en time, de kan trække i vinen en dag eller to inden eller de kan puttes i en spiritus nogle dage i forvejen. Du kan med fordel putte dem i en gazepose, så kan du tage dem op af glöggen, når du synes smagen er tilpas.

Vinen skal sødes. Hvis glöggen skal drikkes alene, behøver man egentlig ikke at søde den, men hvis den skal ledsage det sædvanlige traktement af æbleskiver, syltetøj og flormelis i Robert Hansenske proportioner så skal den sødes, for ikke at virke sur. Du bestemmer selv med hvad. Honning, sirup, dansukker eller uraffineret økologisk biodynamisk enkeltplantage muscovadosukker eller en blanding af det hele. Dosér og smag til undervejs.
Spiritus - pro et contra. Du må gerne putte spiritus i din gløgg. Ulempen kan være, at folk bliver mere berusede end du regner med, samt at de ikke kan gennemskue hvor meget de kan tage indenbords, hvis de skal køre bil. Til gengæld kan du pifte glöggen op, og løfte firmajulefrokosten, eller hvad anledningen nu måtte være, til nye ukendte højder. Og dermed blive mere street, og måske blive genvalgt som formand for grundejerforeningens messingorkester. Tjekket!
Den spiritus du anvender, må ikke have for kraftig egensmag. Det duer altså ikke med førnævnte Rød Ålborg, pastis, gin, grappa, ouzo, Gammel Dansk eller den hjemmelavede løvstikke-boysenbærakvavit din nabo forærede dig i fjor, og som du endnu ikke har haft mod til at smage på. Men druedestillater som cognac eller anden brandy, rom, ikkerøgede whiskies eller bare vodka kan anvendes. Hvis du vælger at give din glögg turbo i form af hård alkohol, skal du huske at tilsætte ekstra sukker, ellers bliver resultatet sprittet og urart at drikke. Du kan også vælge at tilsætte portvin, så får du både alkohol og sødme. Men uanset hvad, så smag til og justér sødmen. Hvis du ikke selv kan lide glöggen, er du sikkert ikke alene om det.
Brug hele mandler. Poser med mandelsplitter indeholder en del mandelstøv, der gør din glögg grumset, og det er hyggeligere at gnaske hele mandler, mens man konsumerer din power-glögg.
Der findes jo adskillige købeglöggekstrakter på markedet, lige fra den notoriske Blomberg til pebrede udgaver fra Løgismose eller Meyer, men en nylig dagbladstest afspejler fint mine egne erfaringer, nemlig at ingen af dem smager synderligt godt. Så glem alt om købeløsninger, indviklede opskrifter og lagrede ekstrakter, og klø på efter ovenstående håndholdte anvisninger.
Så skal det nok blive jul!

1 kommentar:

Anonym sagde ...

He's back! Og det i lårtykt strålende blöggform. Sjovt og dejligt indlæg. Ih, hvor skal jeg lave meget gløgg nu! Mere. Mere!

Rasmus