fredag den 3. september 2010

Jamen, hvorfor?

Fredag eftermiddag, weekend forude. Det er da ikke så tosset, vel? Det er her man som madglad fantaserer om en tur på markedet eller i et fransk supermarked hvor man kunne bruge et par timer til at købe ind til weekendens kulinariske udskejelser. Reality check! I dag blev det til motorvejskø, fredagstrafik og en hurtig tur i et provinssupermarked inden deadline for afhentning af børn i institution. Nuvel, det skal ikke afholde mig fra at prøve at konstruere et sjovt måltid mad, som i dag bliver spidskål  med beurre noisette, citron og kommen og sønderjydske kålpølser. Men det er nu ikke det, dette indlæg handler om.
I indkøbskurven havnede også et glas "Fiskemandens lakserøget sild", grebet i farten, da både børn og voksne er glade for røget fisk(og frisk fisk kan man jo ikke få). "Koldrøget ved 27 grader, pakket direkte fra røgeri" lød anprisningen på låget. Og så langt så godt. Men jeg blev mildest talt en smule irriteret ved nærlæsning af varedeklarationen: Rapsolie, "lakserøget sild"" tilsat dextrose, glycosesirup, salt røgaroma og surhedregulerende midler E331, E330 og konserveringsmiddel E211.
Undskyld mig, men hvad i alverden foretager dextrose og glucosesirup sig i min sild? Hvem er det, der synes at en røget fisk skal gøres sødere end den var fra naturens og røgeriets hånd? Og røgaroma? Hør nu her, Minna og Gunnar, hvis den sild skulle have smagt lidt mere af røg, skulle den så ikke bare have været længere i rygeovnen? Nu har jeg i skrivende stund ikke smagt sildene endnu, men det skal ikke afholde mig fra at være forhåndsskuffet. Jeg anerkender tilfulde at fødevareindustrien i et vist omfang er nødt til tilsætte dit og dat for at tingene kan holde sig, men jeg er virkelig træt af al den pynt og kosmetik der præger alt for mange produkter. Som nu den skivede øko-hamburgerryg, der ligeledes røg i kurven, og også indeholdt dextrose(dog økologisk). Er der en dextrose-mafia på spil?..eller er der en mere jordnær forklaring?

4 kommentarer:

Rasmus sagde ...

Tjahh dextrose er med til at kamuflere den alt for salte smag, der skyldes at salt er en glimrende binder af vand. Vand er jo som bekendt et billigt tilsætningsstof!

;-) Rasmus

AHJ sagde ...

Tak Rasmus, det er da en glimrende(og sørgelig) forklaring. Et hurtigscan afslører, at der er dextrose i nærmest al pålægsskinke. Trist.

Anders

mad sagde ...

Hej Anders
Det er så sørgeligt at se hvad der efterhåndes kommes i vore fødvarer. Alle de søde midler kunne måske også være en af årsagerne til overvægt??? hvem laver det og hvem bestemmer det skal være og må være i vore fødevarer, jeg ved det ikke, men jeg kan have mine aner om at money talks. For hvis det er med til at skjule det salte som binder væske bedre, så det sgu noget dyrt betalt vand vi får. Vi må lade det ligge på hylden og tage vores fødevarevalg ved køledisken, for som jeg plejer at sige: er der nogen der gider købe det er der også nogen der gider lave det.

Thomas aka madfar

AHJ sagde ...

Hej Madfar!
Jeg er helt enig!!