torsdag den 23. december 2010

Humleklang 2012 !

Startskuddet er lydt. Julen har været over os længe, du har sikkert været til et par julefrokoster allerede, men de kulinariske udskejelser i forbindelse med jul og nytår er knap begyndt.
Følg Kork&Godt's kronologiske guide og kom ølsikkert ind i det nye år.


Lillejuleaften.
Det er ikke, med dufter alligevel lidt af jul. "Lillejuleaften åbner julens dør på klem" synger Erik Påske så smukt. Du pakker formentlig de sidste gaver ind, og får ordnet de sidste indkøb. Lad være med at stege and eller gås i dag, fjerkræ får en spøjs bismag ved genopvarmning(synes jeg). Du får brug for en meditationsøl, som kan drikkes i ro og mag lige inden sengetid. Prøv fx en Kasteel Brune, det er nisseøl på EPO, eller en Rochefort 10. Begge er fra Belgien og skal nok sikre en god nattesøvn inden julen rammer lige mellem øjnene.

Juleaften.
En oplagt øldag. Vin har det svært med den traditionelle danske julemiddag, der både indeholder syre, sødme, fedt og salt, brunt og brændt. Men der er masser af øl, der kan klare mosten. Det skal være øl af en vis kaliber, hvad alkohol angår, og helst lavet på mørke malttyper, som kan bidrage med ristede karamelagtige toner. Der må også gerne være lidt sødme, og slutteligt en smule bitterhed. Det er kriterierne for at kunne matche julemaden. Det kunne fx være Herslev Stjernebryg eller Willemoes Julebryg 2012, der begge er fremragende, sidstnævnte med rigelig humledosering. Det kunne også være en belgisk overgæret, fx en blå Chimay. Køb den i de store 75cl flasker, der iøvrigt hedder Grande Reserve. Det bliver ikke finere. Vil du have øl til rislavementet, så prøv en Kriek, der med sin kirsebærsmag fungerer fint. Gå efter de sødeste af slagsen.

1. Juledag.
Personligt ynder jeg at foretage mig så lidt som muligt denne dag. Den skal helst tilbringes i slåbrok og tøfler, mens man beskuer gavehøst, læser avis og tøffer rundt. Men på et eller andet tidspunkt melder sulten sig, og så er det altså godt at gnave gåseskrog med en fedtemad og et glas øl. Det kan med fordel være en god brown ale, lidt lettere end det du drak i går, men stadig med juleklokker nok til at matche det fede kød. Stronzo brown eller Jacobsen Golden Naked Christmas ale. er rigtigt gode bud.

Julefrokosterne.
De følgende dage frem mod nytår bliver ofte tilbragt med familie og venner til diverse julefrokoster. Her skal drikkevarene kunne matche alt fra eddikemarinerede sild til gris i kolde og varme afskygninger. Da der ofte skal indtages snaps til, skal øllene ikke være de allerstærkeste, men alligevel skal der være karakter og krop. Her er bitterhed din ven. Humlebitterhed har en astringerende effekt i mundhulen, der opfrisker og forbereder til næste mundfuld. Drik tjekkiske pilsnere, fx Urquell eller Staropramen, eller en engelsk IPA, der er lidt mildere end ditto amerikanske og danske. Prøv den fra Samuel Smith.

Nytårsaften.
Årets sidste aften er ofte et studie i ekstravagance hvor champagne og årgangsvine får frit flow til samtalekøkkenernes kulinariske overflødighedshorn. Men det kan lade sig gøre at holde humlefanen ligeså højt. Check this out....
Til nytårstalen kl. 1800 fylder du dine fineste champagneglas med Corsendonk Agnus. En lys elegant belgisk øl på bl.a hvedemalt, der gør damerne bløde i knæene(jeg lover det) og giver danseben til senere. Skal du servere østers, så glem champagne, der altid smager lidt metallisk sammen med bløddyrene. Prøv istedet en mild stout, der med sine ristede noter og cremede fylde er et fint match. Du kan også blande champagne og stout til en Black Velvet. Marstons Oyster Stout er oplagt, men en god gammeldags Guiness fungerer også fint, både til østers og andre skaldyr, fx hummer, du måtte have på menuen.
Senere får I måske en ret med vildt, svampe eller trøffel. Ligesom til julemaden skal øllet her igen være mørkt, stærkt og en anelse sødt. Brune overgærede øl er klart at foretrække, gerne de mørke trappistøl, fx Westmalle Dubbel, Rochefort 8, Achel Brune eller La Trappe Quadruppel.
Ved midnatstid er der tradition for at lade propperne springe, og også her findes et ølalternativ. Belgiske Malheur laver en Cuvée Royale, ganske som champagne med flaskegæring, remuage og degorgement. Øllet er lyst, holder 9% og smager fortinligt. Gem kransekagen til børnene. Godt nytår.

Nytårsdag.
Du har det elendigt og regner ikke med at blive menneske igen. Drik en prutpils fra Carlsberg eller Tuborg, gå en tur med hunden, og nup en middagslur. Drop løbeambitionerne, og vent til i morgen.