lørdag den 10. januar 2009

Wonder Gunder


Januar er i vægelsind med skiftevis tø og frost, blæst og regn og et snefnug i ny. Næ, der er ikke meget til at mildne et mellemformørket post-juleferie vinskribentsind. Men se så, hvad der kommer ind af brevsprækken, et læs vinprøver fra Vinens Verden, i form af fem flasker riesling fra det gode tyske vinhus Gunderloch. Og har man både moderne minimalistiske etiketter og skruelåg, også på de dyre flasker, tjaaaah, så har man også denne vinsmagers opmærksomhed med det samme. Så af med kapslerne og ned i det kritiske og 2009-jomfruelige smageglas.

Gunderloch Riesling trocken 2007: Det første jeg fanger i næsen på denne vin er en nærmest mælke/fløde-agtig note, som et slør henover livligere toner af tropisk frugt og et uventet pift af skråtobak. Udfordrende og lettere atypisk næse. Munden sætter først ind med et heftigt syrebid, men det er forventet og ønskeligt på tør tysk riesling. Vinen er nu i flot balance, den er læskende og saftig og indeholder masser af kulinarisk potentiale, men er ikke mere trocken end at den kunne drikkes solo af rieslingafficionados og hangarounds. Fin vin der til prisen på 110,- belønnes med * * * ud af 5.

Gunderloch Pettenthal Nierstein 2007: Endnu en tør vin i det blå ringhjørne, med en kampvægt på 95 Oechsle, hvilket faktisk gør den til en udgæret auslese. Flippet. Næsen minder meget om ovenstående lillebror, dog med mere markeret frugt og en pudsig men ikke urar staldtone, der dog damper af efter lidt tid. Munden afslører dog noget større kompleksitet. Syren er mere dæmpet her, og giver plads til en knivskarp, ren mineralitet. Vinen oser af våd skifer og flint og har et fint letbittert bid i finalen. Superflot tør riesling, og selvom 150,- kr. også er en slags penge tør jeg godt udnævne vinen til et godt køb. * * * * ud af 5.

Gunderloch Jean-Baptiste Kabinett 2007: Her er næsen mere floral og feminin end i de tørre vine, men stadig med det cremede mælkepift, som efterhånden er en Gunderloch-signatur(eller en kulturgær?). Jeg er lidt af en suger for riesling med lidt restsukker, og i denne kabinett forstærker sukkeret alle rieslings dyder. Der er ikke en finger at sætte på denne lydefri vin, der med næsten spätlesekarakter egner sig lige godt til både spisebordet og det enlige glas. Selvom det næsten er synd at spise noget til. * * * * ud af 5.

Gunderloch Riesling Auslese * * * 2007: Dette er en "feinherb" auslese, og dermed placeret i grænselandet mellem "trocken" og "süss". Noget lukket næse, der udover de let genkendelige Gunderlugte også byder på en fin æterisk duft af friske grannåle. Smukt. I munden okkuperes alle smagsløg øjeblikkeligt af en næsten skræmmende intensitet. Perfekt balance, rensende mineralitet, et blidt saliverende syrehaps og en laaaang finale. Fantastisk. Det er nok barnemord at drikke så stor auslese nu, men det er godt nok svært at lade være. Meget stor vin, gerne som ledsager til dine bedste sømadsretter(uden fløde og smør). 318,-kr. og fuldt hus.
* * * * * ud af 5.

Gunderloch Rothenberg Nackenheim Auslese 2007: Oh yes, så er vi i ærkeklassisk rieslinghimmel. Citrusparfume, sød tropisk frugt i så elegant form at man skal tvinge glasset fra næsen for at drikke den. Mundhulen pakkes ind i silkeblødt sukker af denne teflonglatte vin, der på mystisk vis forsvandt inden hovedet nåede til spyttespanden. Det er svært ikke at føle andet end velvære her, men jeg må dog udtrykke et lille ønske om en anelse mere markeret syre til at holde den candyflossede lækkerhed på plads. Det er dog kun en svag ridse i lakken på en ellers meget velpoleret vin. 318,-kr. og * * * * ud af 5.


Ingen kommentarer: