fredag den 14. december 2012

Dansk vins fremtid?

Indrømmet, jeg er en anelse ude af trit med prisudviklingen på dansk vin, og indrømmet, vinen i mit glas lige nu er ikke verdens største vin. Men den er alligevel god nok til at inspirere til denne artikel, og alene det fortjener et par rosende ord.
Denne vin fik mig fundere over, hvad fremtiden er for dansk vin. For er tiden ikke løbet fra snerpende danske rødvine i 300,- kroners klassen? Er nyhedens interesse ikke kølnet tilstrækkeligt til at  vi ikke længere er ligeglade med om kvalitet og pris er i fornuftig balance, som i dansk vins pionérdage, hvor det var lidt sjovt at smide en dansk vin på bordet eller ind som blinder i en vinsmagning? Uanset prisen? Ihvertfald gælder ovennævnte mig. Der skal ikke ikke herske tvivl om, at der bliver produceret glimrende dansk vin nu. Anders Selmers vine fra Lilleø er rigtigt fine, men de er altså også i et prisleje hvor der er temmelig meget andet godt fra mere etablerede vinregioner. Og jeg har da også fået drikkelige danske røde, og anstændige bobler. Bare ikke til prisen.
Men forleden, da jeg på en hektisk hverdag susede gennem en netto-butik, faldt jeg over en vin fra Falster. Nærmere betegnet "Galsgaard Vin - Regionalvin - Zalas Perle 2010" til beskedne 59,- kroner.
Den røg uden tøven i den gule kurv og i skrivende stund er den altså nået i glasset, og du får hermed så godt som i realtime del i mine betragtninger. Først til udstyret. Flaske med skruelåg(+plus) og etiket i fesen økogårdbutikspapirbrun med alt for mange skrifttyper og stregtegning af drueklaser som var det en  billig græsk restaurants menukort (-minus). Bagsideetiket med lidt for lille font, stavefejl og det formentligt for almenvældet relativt ukendte udtryk "svæv i vinen" placeret nogenlunde midt i en kluntet tekst.(-minus) Men hey, hvem har sagt at danske vinbønder også skal være design-guruer eller linqvistiske genier? Og den naive rustikke charme eller det modsatte skal jo ikke stå i vejen for indtrykket af vinen.

Næsen først lidt svovlet, men åbner efter lidt tid op med duften af knækket hyldegren i en frisk og ikke skræmmende næse. Jeg har haft emhætten i væsentligt værre konfirmationsvine i ballonglas, hvor man skulle tage mod til sig for at tage et sip. Det er ikke tilfældet her. Munden er domineret af et heftigt syreangreb som sikkert vil forskrække nogle, men et standhaftigt syrehaps i vin er altså ikke at foragte, og løfter vinens muligheder for at agere i kulinarisk sammenhæng. Her i et sådant omfang at vinen nok bør ledsage noget mad. Jeg tænkte straks "ferskvandsfisk" fx aborre, gedde eller sandart, vis ofte lidt fade smag kræver syre i vinen. Men har du været i Vadehavet og fylde dine waders med de ret salte østers kunne du godt overveje at skylle de første stykker ned med den her, når du kommer i land. Munden gemmer hverken på burgundisk dybde eller Loire-kompleksitet, men er frisk og spændstig og uden mislyde af nogen art. Og jeg er da nået til andet glas, mens disse ord tog form.
Altså, kort fortalt. Det her er en fin oplevelse med dansk vin. Og jeg kan virkeligt godt lide tanken om at dansk produceret vin er noget man falder over i sit lokale supermarked, som ikke koster en formue, som har kulinarisk anvendelighed og drinkability. Det er altså lidt sjovere end at have været hele hovedstaden rundt for at opstøve en flaske dyr dansk vin, der når du drikker den får dig til at tænke at du nok alligevel skulle have spenderet budgettet på den dér kultcuvée fra Languedoc din vinkendernabo bliver ved med at prale af, men aldrig vil lade dig smage("For særligt udvalgte, nabo, for sææærligt udvalgte. Der er vi to sgu ikke endnu" brummer han skraldgrinende mens han forsøger at kigge din kone i udskæringen). Eller den surprise-champagne til din udkårne på en tirsdag, der kortvarigt ville få hende til at anerkende dig som den verdensmand du føler dig som, og som sørme også kaster lidt romantik af sig. På en tirsdag. Fordi ungerne er på lejrtur og badminton aflyst. Og så til farsbrød, Karsten, din lurendrejer.
Nå, men tilbage på sporet inden der går haiku i det hele. "Galsgaard - Zalas perle" kunne sagtens repræsentere en interessant vej frem for dansk vin, så prøv den hvis du falder over den. "Den er sur" vil svigermor udbryde, men så stik hende den Ananas-Breezer der blev efterladt da mødregruppen mødtes hos jer uden børn, og som ingen af jer rigtigt vil indrømme at I godt kunne tænke jer at drikke. På en tirsdag. Og nup så selv et ekstra stort glas af Perlen fra sydhavsøerne og glæd dig over at dansk vin nu måske bliver mainstream, the obese way....

Ingen kommentarer: